fredag 12 juni 2009

Tvångskastrering av transsexuella

Idag var jag på mitt första seminarium i genusvetenskap (min sommarkurs som verkar bli både rolig, tidskrävande och utmanande). Första föreläsningen hade vi i onsdags, även om det mest blev praktisk information då.

Det jag skulle komma till var en av frågorna vi diskuterade idag. 2007 kom ett lagförslag om att alla transsexuella som vill byta kön ska tvångskastreras. Jag vet inte hur jag har kunnat missa det här, men det låter inte klokt! Med andra ord menar man att alla som byter kön ska förlora rätten att fortplanta sig. Man säger också att det bara får finnas två kön, inget mellanting, eftersom gränserna måste vara tydliga. Varför är det så viktigt att man tillhör ett specifikt kön? Varför behöver vi ha två kön (och då menar jag inte ur ett biologiskt perspektiv, utan ur ett socialt perspektiv)? Behöver vi de två könen så att det ena kan stå högre i hierarkin?

Det hela får mig att tänka på tvångssteriliseringen som pågick i Sverige från mitten av 30-talet till så sent som mitten av 70-talet. Då steriliserade man till exempel förståndshandikappade. På den tiden kunde man också bestämma att en kvinna av lägre klass skulle steriliseras enbart för att hon hade "dåliga gener" eller för att familjen fick för många barn. Av någon anledning var det mest kvinnor som tvångssteriliserades.

Den största frågan jag ställer mig angående det här förslaget är ifall vi verkligen inte har kommit längre? Alla ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp, vare sig man är kvinna, man eller något annat.

Vad tycker ni om det här förslaget? Jag blev i alla fall glad att alla som går kursen verkade helt bestörta av blotta tanken.

Om ni tycker att tvångskastrering kränker mänskliga rättigheter tycker jag att ni ska skriva under den här -->namninsamlingen<--. Tack för mig! Nu blir det fredagsmys med en skruttig man med huvudvärk. /Hannah

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig, det låter helt sinnesrubbat! ÄR det verkligen så?

    SvaraRadera
  2. Det är inte så än, men det finns ett lagförslag om att man måste steriliseras om man byter kön. Vår lärare sa i och för sig att inget av riksdagspartierna verkade vara för det här lagförslaget. Mycket märkligt, i alla fall!

    SvaraRadera