onsdag 14 mars 2012

5 saker att fundera på om du är emot kvinnors kroppsbehåring


  1. Tycker du att du har rätt att bestämma över hur andra sköter sin kropp? Tänk efter en stund. Har andra människor rätt att bestämma över din kropp? 
  2. Vad är det för skillnad på manshår och kvinnohår egentligen? Finns det någon egentlig skillnad? Varför är det ok med hår på vissa (läs: män) och helt fel och äckligt på andra (läs: kvinnor)? Är inte detta orättvist? Är du för eller emot jämställdhet och jämlikhet? Att folk ska ha rätt till samma saker oberoende av kön, etnicitet, sexualitet etc.?
  3. Tycker du att alla får göra som de vill eller måste folk följa normerna i samhället? Följer du alltid normerna i samhället? Vad tycker du när folk anser sig ha rätt att kränka dig eller människor i din närhet för att de inte följer samhällets normer?
  4. Tycker du att yttrandefrihet är detsamma som att kränka och håna folk (till exempel på nätet)? Inser du att det är olagligt att kränka människor var man än gör det? Inser du också att yttrandefrihetslagen är villkorad eftersom det är olagligt att till exempel kränka människor? Man får till exempel inte hetsa  mot folkgrupper. 
  5. Tycker du på allvar att det var ok att en person lade ut en bild på en vilt främmande människa i syfte att göra sig lustig på hennes bekostnad (läs: hennes orakade armhåla)? Har man rätt att håna en människa som bara råkade hamna i  tv-rutan och som har valt att inte följa samhällsnormen om rakning? Har man verkligen det?
Jag vet inte riktigt om jag får fram hur absurt jag tycker att det är att människor blir så upprörda över lite hår i någons armhåla. Att de hånar och mobbar på grund av det. Att de till och med dödshotar. Dödshotar! Men ni hör väl hur absurt det är!? Och de där människorna som säger att det inte är en big deal har antingen inte sett den hätska nivån på kommentarerna på Facebook, alternativt vill/kan de inte förstå att för varje person som hånar och mobbar desto svårare blir det att ta beslutet att inte raka sig. Vi är inte helt fria. Vi vill kanske inte stå ut med mobbning för att vi ser ut som vi gör. Det är inte konstigt att folk känner sig tvingade att raka sig när människor helt sonika bestämmer att de måste göra det för att passa in. 

Jag är pro choice i det här fallet. Alla får se ut hur de vill. Raka ditt hår, raka det inte, vaxa det, gör vad fan du vill. Men tillåt också andra att göra som de vill utan att håna och häckla dem. Det vinner ingen på. Varför är det så fel att vara annorlunda? Varför!? Vad är de här personerna rädda för? 

Jag tror inte jag kommer skriva mer om det här nu. Jag blir så ledsen av inställningen hos många. Att man vill tvinga folk att rätta sig efter normen. Det klingar illa. Himla illa. Och de här små pojkarna som knappt har fått hår på snoppen (isåfall har de väl rakat bort det!) som blir så skrämda av kroppsbehåring på kvinnor. Det är ju tragiskt. 

Nej, nu orkar jag inte mer. Nu vet ni i alla fall vad jag tycker. Vad tycker ni?

/Hannah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar