söndag 3 mars 2013

De tre viktiga sakerna för att må bra

Det är hela tiden tre saker som  kommer upp överallt. Tre saker som är viktiga om man vill må bra både fysiskt och psykiskt. Vilka? Sömn, bra mat och träning. 

Just nu är det ingen av dessa tre saker som funkar särskilt bra för mig. Sömnen är oregelbunden, antingen sover jag för lite (oftast under veckorna) eller så sover jag för mycket (på helgen). Aldrig samma läggningstid. Oftast är jag trött när jag borde vara pigg och pigg när jag borde vara trött. Ibland känner jag mig inte sömnig vid fyra på natten.

Vad gäller mat äter jag alldeles för dåligt. Eftersom jag alltid är trött orkar jag sällan laga "riktig" mat. Istället blir det ofta saker som går snabbt. Jag är också beroende av snabba kolhydrater. En typisk tjockis. Det bästa målet jag äter brukar vara min vardagsfrukost som vanligtvis består av havregrynsgröt och ett knäckebröd. Två gånger i veckan får jag äta gratis lunch i skolmatsalen och det brukar vara bra mat.

Min träning är väldigt sporadisk. Det är svårt att komma iväg även om jag har en träningskompis. Vi har hittat ett pass vi gillar som oturligt nog ligger på lördagsförmiddagarna. Med andra ord när jag känner att jag måste sova ut för att ta igen jobbveckans förlorade sömn. Jag har inte joggat sedan september, mycket på grund av mörker och kyla. Det allra största problemet är antagligen att jag inte utför särskilt mycket vardagsträning.

När jag tittar på de här problemen som nu står skrivna svart på vitt tänker jag att ni måste tycka att jag är dum i huvudet och att jag får skylla mig själv. Ja, jag är kanske dum i huvudet och jag får nog skylla mig själv. Samtidigt blir jag medveten om hur mycket dessa tre saker är beroende av varandra. Om inte den ena funkar är det lätt att de andra störs och också blir problem. Det är inte konstigt att jag är trött, tjock och otränad. 

Det är lite pinsamt att skriva om detta. Jag skäms. Jag känner mig så dålig. Men det är också ett sätt att sätta ord på mina problem för att därefter kunna hitta en lösning. En förändring måste ske. Men hur? Jag kan inte förändra allt på en gång. Då kommer jag misslyckas och sedan må ännu sämre. Börja tröstäta lite mer. Det måste ske gradvis.

Sömn: Jag behöver hitta en rutin. Jag tänker att jag borde försöka att inte lägga mig senare än elva varje vardag. Det kan vara ett första mål.

Mat: Jag måste börja laga bättre mat och göra fler matlådor till jobbet. Dessutom behöver jag ha någon regel om när jag får och inte får äta sötsaker. Just nu är det alldeles för mycket. Jag kanske också borde bestämma att jag ska äta minst x antal frukter per dag. 

Träning: Mitt första mål är att gå en liten promenad varje dag. Jag vill också börja jogga igen. Nu kan jag inte skylla på vädret längre. Jag måste bara köpa lite bättre träningskläder. Sedan vill jag se till att komma iväg till Friskis & Svettis en gång i veckan. Det måste kunna gå.

Har ni något av dessa tre problem? Eller funkar både sömn, mat och träning bra i era liv? 

/Hannah

6 kommentarer:

 1. Kan inte riktigt påstå att något funkar i mitt liv över huvud taget just nu ;)

  SvaraRadera
 2. You´re preaching to the choir sister!

  De borde ju inte va så svårt för mig att få lite mer rutin... Jag menar Oskar går ju efter en ganska exakt mat,bus och sov klocka ;)

  - Han somnar ca 20.00 och vaknar ca 08.00
  - Jag somnar förhoppningsvis före 03.00 :P
  Dum som man är. Men jag tror att anledningen varför man sitter uppe halva natten är för de är den enda tid man har för sig själv utan någon som hänger i benet.

  - Jag lagar mat åt Oskar varje dag.
  - Eftersom jag lagar mat åt Oskar som jag själv ibland äter typ fisk, vissa grönsaker osv. så har jag inte riktigt tid och laga mat till mig sälv. Så då är de många mackor och godis som slinker ner å helst på kvällen. Ibland så äter vi samma mat.

  - Oskar kryper runt här som hela stället vore en hinder bana :)
  -Jag springer väll delvis efter men de är väll nog den enda motion man får. De är ju dock svårt och träna när man är hemma med en liten bebis. Ibland kommer vi ut på promenad. Men eftersom de är ibland för kallt för lillprinsen att vara ute så blir det inte så ofta. Förhoppningsvis så blir de bättre här framöver när de blir vår!

  Så jag förstår hur du känner. Kanske också borde göra upp en plan hur jag ska få lite mer rutin!

  Puss och kram!

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att det kan vara svårt att orka/hinna med allt med en liten person som följer efter en hela tiden. :) Och jag skulle också behöva egentid på kvällen om jag vore du. Jag behöver det till och med nu, utan barn. Jag känner jämt att jag behöver "kväll" och att ta det lugnt i några timmar. Kolla på serier, kolla på nätet och läsa. Ibland blir det för länge och så plötsligt får jag för lite sömn...

  SvaraRadera
 4. Hittade din andra blogg när jag sökte på veg lchf och tack vare den insåg även jag att noooo way att jag fixar det som vegetarian. Bara frukosten får mig att klökas. Så jag ska försöka köra på som vanligt men kanske bara hoppa pasta osv.

  SvaraRadera
 5. Linn, det känns svårt med LCHF när en är vegetarian, tyvärr. Det bästa är kanske att bara skära ner på en del kolhydrater istället.

  SvaraRadera